Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η φρεγάτα «Σαλαμίς»- Θα βοηθήσει τη «Νικηφόρος Φωκάς» έναντι του Barbaros


Την αποστολή της φρεγάτας «Σαλαμίς» αποφάσισε το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να αντικαταστήσει τη «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης “S”, αφού η φρεγάτα «Σαλαμίς» είναι νεότερη και σαφώς ισχυρότερη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αμυντικά όπλα της και τα ηλεκτρονικά της.
Μάλιστα, η αντικατάσταση έγινε επιβεβεβλημένη καθώς η «Νικηφόρος Φωκάς», δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι αποτελεί αποτρεπτικό όπλο απέναντι στις δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης “G” και τις δύο τουρκικές πυραυλακάτους, αλλά και απέναντι στην έντονη παρουσία τουρκικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.
Για να δώσουμε μια ιδέα για την έκταση της αναβάθμισης της ελληνικής εμπλοκής να πούμε ότι η «Σαλαμίς» έχει πολλαπλάσια δυνατότητα αντιμετώπισης eπiθέσεων πυραυλικού κορεσμού, καθώς διαθέτει αντίστοιχα πολλαπλάσια αντιπυραυλικά συστήματα: Συγκεκριμένα διαθέτει δύο, αντί ενός που διαθέτει η «Νικηφόρος Φωκάς», αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας CIWS Phalanx, αλλά το κυριότερο όλων, διαθέτει αντιαεροπορικά.αντιπυραυλικά βλήματα ακτίνας 50 χλμ. (RIM-162 ESSM), έναντι των μόλις 16 χλμ. που μπορούν να αναχαιτίσουν έναν στόχο τα παλιά αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7M της «Νικηφόρος Φωκάς».
Η «Νικηφόρος Φωκάς» δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή, αλλά θα παραμείνει ως συνοδό πλοίο του «Σαλαμίς» (F455) που θα αναλάβει πλέον την διοίκηση του ελληνικού στολίσκου στην περιοχή και τον συντονισμό με τα δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέον είτε στην «στενή περίμετρο» του τουρκικού στολίσμου, είτε στην ευρύτερη σε ακτίνα 40-50 μιλίων.Από την ελληνική δύναμη λείπει-πλην της αεροπορικής παρουσίας που δυστυχώς απουσιάζει παντελώς λόγω του φιάσκου με το ενδιάμεσο αεροσκάφος του προγράμματος αναβάθμισης P-3B -μια πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσσέν» που θα ενίσχυε κάθετα την αντιπυραυλική προστασία και θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.Να σημειώσουμε σε ότι αφορά αναβάθμισης των Ρ-3Β, πρώτη φορά πάει «κατ’ευχήν» το κύριο πρόγραμμα και η «ενδιάμεση λύση» που ήθελε 6 μήνες για να έρθει σε πτητική κατάσταση ένα Ρ-3Β, μετά από 3,5 χρόνια, αγνοείται!
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ενοχλήσει περαιτέρω το Barbaros και να μην προκαλέσει περαιτέρω όξυνση από την «ανέξοδη δήλωση», την ίδια που κάνουν εδώ και 43 χρόνια και τα ελληνικά μαχητικά στα τουρκικά που παραβιάζουν τον ΕΕΧ στο Αιγαίο.
Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν για το Barbaros: Θα απαντήσουμε σθεναρά σε Ελλάδα και Κύπρο
Απλά θα το παρακολουθεί να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα εκπέμπει ένα σήμα και μέχρι εκεί.
Η αναβάθμιση της παρουσίας σε πολεμικά πλοία εκτιμούμε ότι γίνεται περισσότερο για να ενισχυθεί το ηθικό των πληρωμάτων και να μην θεωρούν εαυτούς «σφαγμένους από χέρι» αν συμβεί κάτι.
Ακόμα και ζώνη αποκλεισμού να εφαρμόσει η Αγκυρα (που όπως αποκαλύψαμε χθες αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής) δεν πρόκειται να παραβιαστεί αυτή. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απλά να παρακολουθεί και αυτή την εντολή μεταβίβασε στην στρατιωτική ηγεσία.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ε.Αποστολάκη για το θέμα: «Σε ότι αφορά στη δική μου τη θέση η προσπάθειά μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία. Να μην δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, και όλα αυτά θα γίνουν όπως πρέπει και όπως έχουν σχεδιαστεί».
Από το Blogger.