Δεσμεύονται οι μετοχές του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα


Δεσμεύονται με εντολή της προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννας Ζαΐρη οι μετοχές που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο πρώην πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Η δέσμευση περιλαμβάνει τόσο τις μετοχές του κ. Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων του, οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτρια Τράπεζα.
Η εντολή δόθηκε λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Μιχάλης Σάλλας από την περίοδο που ήταν στην Τράπεζα Πειραιώς και οι οποίες είτε διερευνώνται από ανακριτή είτε βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας.
Σημειώνεται πως στις αρχές Οκτωβρίου αρμόδια Επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος επέβαλε στο κ. Σάλλα και σε πρώην στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υψηλότατα πρόστιμα σχετικά με την εμπλοκή τους σε παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών το 2016. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας την υφιστάμενη νομοθεσία επέβαλε και απαγόρευση άσκησης τραπεζικών δραστηριοτήτων σε περίπου 30 εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε την αντίδραση του μεγαλοτραπεζίτη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον της κεντρικής τράπεζας.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η προαναφερόμενη δέσμευση τόσο τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σάλλα όσο και των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα (20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με επίκληση ευρημάτων του πορίσματος της ΤτΕ που αφορούσαν σε υπόθεση σχετική με την παραβίαση των capital controls -και συγκεκριμένα σε επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 282 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε εταιρείες ΑΠΕ το 2016- . Μάλιστα, οι σχετικές πράξεις δέσμευσης απεστάλησαν και στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Από το Blogger.