Μέχρι πού θα πάει η κυβέρνηση-κουρελού με τους 151


Η παράταση ζωής του προβληματικού κυβερνητικού σχηματισμού θα εξαρτηθεί από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και από την ένταση της λαϊκής αντίδρασης στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό την Κυριακή στο Σύνταγμα
Με σημαντική πολιτική φθορά, ξεπέρασε τον πρώτο δύσκολο κάβο η κυβέρνηση αποσπώντας την οριακή στήριξη της Βουλής, με τη σύμπραξη έξι κοινοβουλευτικών “προθύμων” που εκλέχθηκαν με τρία διαφορετικά κόμματα. Οι σημερινές ιαχές ικανοποίησης από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό έχουν βραχυχρόνιο ορίζοντα αφού, όπως όλα δείχνουν, η παράταση ζωής του νέου, προβληματικού κυβερνητικού σχηματισμού θα εξαρτηθεί από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και από την ένταση της λαϊκής αντίδρασης που θα εκφραστεί τις επόμενες ημέρες για το «Σκοπιανό».
Το επόμενο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπραείναι η εξεύρεση 151 βουλευτών για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με στόχο να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία, διαφορετικά θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για να ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών, καθώς δεν αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι βουλευτές που στήριξαν, χθες, την πρόταση εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη και από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, ενώ ερωτηματικό είναι ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Εν ολίγοις, αν ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς και κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίζει τον πολυπόθητο αριθμό “151”. Το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και πιθανότητα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτών επιχείρησε να δείξει ότι είναι ισχυρός προκειμένου να εξαντλήσει τα κυβερνητικά όρια που του παρέχει το Σύνταγμα. “Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θητεία της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Όμως, το βασικό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, έχοντας πρωτίστως προβεί σε έναν εκλογικό ανασχηματισμό και με στόχο να περάσει όλα τα θετικά μέτρα, να έχει ξεφουσκώσει ως θέμα το Μακεδονικό και φυσικά να προχωρήσει με τα θέματα των σκανδάλων και την συνταγματική αναθεώρηση.
Με 151 ψήφους, λοιπον, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε τη ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, μετά από τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίου για τους "πρόθυμους" βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνησή του. Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , υπέρ της πρότασης Τσίπρα τάχθηκαν με την ψήφο τους οι: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης.
Από το Blogger.