Επιστημονική επανάσταση: Ερευνητές «γύρισαν πίσω» τον χρόνο

Θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό: ομάδα μελετητών κατάφερε να αντιστρέψει τη ροή του χρόνου με τη βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή.
Η επιστημονική αυτή μελέτη, η οποία φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής, μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόνια και τον παράξενο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω τον… χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα πραγματοποίησαν ένα περίπλοκο πείραμα, το οποίο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μπάλες μπιλιάρδου που κάνουν... rewind μετά από το
Όποιος παρακολουθούσε το πείραμα στον υπολογιστή έβλεπε το περιστατικό να εξελίσσεται αντίθετα από τη ροή του χρόνου.
Η επιστημονική ομάδα –από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας- σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας δρ. Gordey Lesovik, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, δήλωσε:
«Έχουμε τεχνητά δημιουργήσει μια κατάσταση που εξελίσσεται σε ροή αντίθετη από αυτή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου».
H «μηχανή του χρόνου», όπως περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, είναι φτιαγμένη από έναν υποτυπώδη κβαντικό υπολογιστή αποτελούμενο από qubits ή κβαντικά bit (στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας).
Η διαφορά από το «κλασσικό» δυαδικό ψηφίο (bit) είναι ότι ενώ το bit μπορεί να πάρει μόνο μια από δύο δυνατές τιμές, (είτε μηδέν 0 είτε ένα 1) το qubit είναι μια υπέρθεση (άθροισμα) και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα.
Στο πείραμα, λανσαρίστηκε ένα «πρόγραμμα εξέλιξης» που ανάγκασε τα qubits να γίνουν πιο σύνθετα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χάθηκε η σειρά –όπως ακριβώς θα γινόταν εάν «έσπαγε» κάποιος τις μπάλες του μπιλιάΑυτό σημαίνει ότι έγινε… rewind και τα qubit επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση.

Η Microsoft κοντά στη δημιουργία κβαντικού υπολογιστήΗ Microsoft κοντά στη δημιουργία κβαντικού υπολογιστήΣτον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών προσπαθεί να εισέλθει η Microsoft καθώς έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής ενός τέτοιου μηχανήματος, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν μπορεί η μέχρι στιγμής τεχνολογία.Στον τεχνολογικό κόσμο υπάρχει, το τελευταίο διάστημα, αισιοδοξία ότι είναι πλέον δυνατή η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. Εφόσον αναπτυχθεί και λειτουργήσει ένα τέτοιο μηχάνημα, θα έχει τρομερή επιρροή σε τομείς όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής.Η απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού να προχωρήσει από την έρευνα σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μηχανήματος, δείχνει την ανάγκη της να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες, όπως η Google και η IBM, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.Ωστόσο, η Microsoft έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία από τους ανταγωνιστές της. Η προσέγγιση της εταιρείας βασίζεται στο «πλέξιμο» σωματιδίων, γνωστά ως anyon -τα οποία οι φυσικοί περιγράφουν ότι υπάρχουν σε μόνο δύο διαστάσεις- ώστε να δημιουργηθούν τα δομικά στοιχεία ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων.Όπως αναφέρει σε άρθρο της η New York Times, κορυφαίοι ερευνητές αναγνωρίζουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ανάπτυξη λειτουργικών κβαντικών υπολογιστών, τόσο στο επίπεδο των βασικών αρχών της φυσικής, όσο και στην ανάπτυξη νέου λογισμικού, σημειώνεται στο ΑΠΕ. Η Microsoft είχε αρχίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα το 2005, όταν είχε δημιουργήσει ένα εργαστήριο γνωστό ως Station Q και στον οποίο επικεφαλής ήταν ο μαθηματικόςΜάικλ Φρίντμαν. Η εταιρεία πιστεύει πλέον ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πλήρους και λειτουργικού υπολογιστή, δήλωσε στην εφημερίδα ο Τοντ Χόλμνταλ ο οποίος θα διευθύνει την προσπάθεια της Microsoft.«Μόλις καταφέρουμε να κατανοήσουμε το πρώτο qubit, τότε θα έχουμε ένα χάρτη που θα μας επιτρέπει να φτάσουμε σε χιλιάδες qubits με έναν μάλλον απλό τρόπο», δήλωσε ο ίδιος.Ωστόσο, το ερώτημα μεταξύ φυσικών και επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής παραμένει για το εάν θα είναι ποτέ δυνατή η δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτελεί χρήσιμους υπολογισμούς.Από το Blogger.