Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά -Το άλμπουμ-σοκ από την Παναγία των Παρισίων


Η σημερινή ημέρα βρίσκει το Παρίσι να μετράει τις πληγές του, τις πληγές που άφησε η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας σοκ σε όλη την υφήλιο.
Με το πρώτο φως της ημέρας στο σκοτεινό και καπνισμένο εσωτερικό της Νοτρ Νταμ, έπιασαν δουλειά οι ειδικοί ερευνητές της πυροσβεστικής.
Οι ειδικοί συντηρητές που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες εργασίες στον ναό δίνουν καταθέσεις για το τι συνέβη, τι πήγε στραβά και ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε ένα μνημείο-έμβλημα όχι μόνο του Παρισιού, αλλά της Γαλλίας και της Ευρώπης ολόκληρης.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων
Η γαλλική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για το πώς ξέσπασε η φωτιά που οι πυροσβέστες ήρωες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μόλις 8,5 ώρες αργότερα και αφού είχε καταστρέψει τη στέγη της και το κωδονωστάσι.
Η προσοχή έχει στραφεί στην αιτία της φωτιάς που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίας ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από το περασμένο καλοκαίρι.
Στο στόχαστρο η εταιρεία εργολάβων Le Bras Freres, με έδρα το Jarny, στη βορειοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονταν το τελευταίο διάστημα στη σκαλωσιά στη σκεπή της Παναγίας των Παρισίων η οποία κατέρρευσε από τη φωτιά στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας.
Αργά χθες το βράδυ, ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για «ακούσια καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά», αναφέροντας ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως τραγικό ατύχημα και όχι ως εμπρησμό ή τρομοκρατία.
Μια πηγή που έχει γνώση των όσων γίνονται στην έρευνα ανέφερε ότι πολλοί από τους συντηρητές έδωσαν συνέντευξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 850 ετών καθεδρικών ναών, όπου το φως, αλλά και οι άλλες πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες.

Καλώδια, γεννήτριες οι... ύποπτοι
Υπό αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες καλώδια συνδέονταν με δεκάδες γεννήτριες και κάπως έτσι το ρεύμα έφθανε στην οροφή του ναού όπου γίνονταν οι εργασίες.
«Ο φόβος είναι ότι η φωτιά άρχισε στο εργοτάξιο», πρόσθεσε η πηγή. «Η ειρωνεία είναι ότι οι συντηρητές είχαν μόλις αρχίσει να δουλεύουν πάνω στο κωδωνοστάσι που κατέρρευσε μαζί με ένα μεγάλο μέρος της στέγης».
Η Le Bras Freres είναι μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κλάδου στη Γαλλία, ενώ το περασμένο έτος ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Reims στην ανατολική Γαλλία.
Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό όπου και προτιμήθηκε και έτσι ανάλβε τις εργασίες του πυλώνα Notre Dame που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc και ανεγέρθηκε το 1859.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες αποκατάστασης θα κρατούσαν έως και τέσσερα χρόνια. Στο έργο συμμετείχε και η εταιρεία Europe Scaffolding η οποία είχε τοποθετήσει σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, συνολικού βάρους 250 τόνων αλλά και έναν ανελκυστήρα που ανέβαινε σε ύψος 300 ποδιών.
Ο Julie Le Bras, διευθύνων σύμβουλος των Bras Brothers, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα.
Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την ώρα που τα τελευταία γκρουπ τουριστών αποχώρησαν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, τελικά κατασβέστηκε 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα, στις 9:45.
Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων που σώθηκαν
Καθώς η φωτιά κατέκαιγε τα πάντα και οι πυροσβέστες, παρά τις γενναίες τους προσπάθειες, δεν μπορούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο, ομάδες ειδικών προσπαθούσαν να διασώσουν τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων τεράστιας θρησκευτικής αξίας και διεθνούς σημασίας.
Ανάμεσά τους ήταν το φημισμένο Στέφανο των Ακάνθων, που υποτίθεται ότι φορούσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του, το οποίο μεταφέρθηκε με μια ανθρώπινη αλυσίδα των εργαζομένων.
Μετά την επίσκεψή του στην Παναγία των Παρισίων την ώρα της κρίσης, το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την ανακατασκευή του μοναδικού γοτθικού ναού. «Θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα και θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ, γιατί αυτό είναι που περιμένουν οι Γάλλοι, γιατί αυτό αξίζει η ιστορία μας, επειδή είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».
Λίγο αργότερα δύο από τους μεγαλύτερους γάλλους επιχειρηματίες στον χώρο της μόδας, ο Φρανσουά Πινό προσέφερε 100 εκατ. ευρώ και ο Μπερνάρ Αρνό 200 εκατ. ευρώ.
Από το Blogger.