Αλβανία: Αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας για το «ξήλωμα» δίγλωσσων πινακίδων


Χθες τα μεσάνυχτα, συνεργεία αφαίρεσαν πινακίδες στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών στα αλβανικά και τα ελληνικά – Αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα
Επιχείρηση για την αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων, που πρόσφατα τοποθέτησε ο δήμος Φοινικαίων πραγματοποίησαν χθες βράδυ δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.
Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες μόλις ημέρες και έγραφαν τα ονόματα των χωριών στα ελληνικά και τα αλβανικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο των μειονοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Μάλιστα, στο χωριό Κρανιά σημειώθηκε εμπλοκή με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα συνεργεία που εκτελούσαν την επιχείρηση.
Τα συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο έκοβαν με τροχούς τις πινακίδες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με το himara.gr, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα τοποθέτησης πινακίδων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας ARSH (Αλβανική υπηρεσία δρόμων).
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αλβανική κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.
Σύμφωνα με το himara.gr, μόνιμοι κάτοικοι αναφέρουν ότι η εντολή που είχε δοθεί στα συνεργεία ήταν να αφαιρέσουν ορισμένες από τις πινακίδες κι όχι όλες, ενώ η αστυνομία έχει καλέσει για απολογία των δήμαρχο κ. Λεωνίδα Χρήστου.
Από το Blogger.