Προεκλογικά παιχνίδια Τσίπρα με τα εθνικά θέματα


Από τη μια ο απερχόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί κλίμα κρίσης και από την άλλη καθησυχάζει τους Έλληνες επικαλούμενος αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας χάρη στην πολιτική του - Εκτιμήσεις ότι η αιφνίδια σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και το «διάγγελμα» εντάσσονται σε προεκλογική προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος που είναι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Χειρισμούς που παραπέμπουν σε προεκλογικό παιχνίδι κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τα ελληνοτουρκικά, καθώς από τη μια πλευρά προχώρησε σε κινήσεις που δημιουργούν ένα κλίμα κρίσης, ενώ από την άλλη πλευρά καθησυχάζει τους Έλληνες και υιοθετεί τη ρητορική ότι διαθέτει ισχυρά διεθνή ερείσματα απέναντι στην Τουρκία χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης.
Με την απόφασή του να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία του και να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός έδωσε έναν δραματικό τόνο στις εξελίξεις.
Έσπευσε, όμως, μετά τη συνεδρίαση να κάνει δηλώσεις, με τις οποίες καθησύχασε τους Έλληνες, λέγοντας ότι η χώρα μας είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», χάρη στις διεθνείς συμφωνίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας, επικαλέστηκε και τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως είπε «αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα».
Εκτιμάται ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού εντάσσονται και σε μια προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς για το κυβερνών κόμμα πολιτικού κλίματος, με χειρισμούς οι οποίοι έχουν στόχο να αξιοποιήσουν την όξυνση στα ελληνοτουρκικά για να αναδειχθεί η εικόνα μιας επιτυχημένης διαχείρισης των διεθνών σχέσεων από την κυβέρνηση.
Μετά την έκτακτη τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα φέρουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αποφασισμένες να ζητήσουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η γειτονική χώρα έχει κάνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και μετά το τέλος της συνεδρίασης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο ασφαλής από ποτέ χάρη στις διεθνείς συμμαχίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει εξασφαλίσει.
Τόνισε μάλιστα ότι η διεθνής θέση της χώρας μας έχει ενισχυθεί ύστερα από τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.
Από το Blogger.